Študije primera

Vašim izzivom izbiramo prave rešitve

UPORABA 2K TEHNOLOGIJE V PRAKSI

IZZIV

Plastični izdelki postajajo vse bolj kompleksni in razširjeni, zato je izzivov pri izdelavi veliko. Eden izmed njih je proizvodnja izdelka iz več materialov.

Naša stranka je zaradi take potrebe povpraševala po izdelavi dveh orodij za brizganje termoplastov.

Izdelava dveh orodij predstavlja precej visoke stroške:

 • visoko začetno investicijo,
 • večjo zasedenost kapacitet - dveh strojev,
 • potrebne je več manipulacije z izdelki,
 • pri samem brizganju je potreba po več zaposlenih ali robotu,
 • lahko pride do več napak,
 • vmesne zaloge so večje itd.

V takem primeru lahko rešitev poiščemo s pomočjo tehnologije večkomponentnega brizganja

REŠITEV

O večkomponentnem brizganju govorimo, kadar je izdelek sestavljen iz dveh ali več, po strukturi in lastnostih, različnih termoplastov. Postopek izdelave večkomponentnega brizganja se je razvil zaradi zmanjšanja stroškov izdelave zahtevnih izdelkov, saj lahko z enim orodjem v enem koraku oziroma ciklu brizganja izdelamo izdelek, sestavljen iz dveh ali več različnih materialov.

Pri večkomponentnem brizganju se uporabljajo namenski stroji oziroma dograditve enokomponentnih, klasičnih strojev. Večkomponentni stroji imajo več brizgalnih enot, ki so nameščene na različnih lokacijah; horizontalno, vertikalno, na boku, zamaknjene za določen kot itd.

Pri večkomponentnem brizganju uporabljamo različne materiale, ki se med procesom brizganja popolnoma sprimejo skupaj. Materiali so lahko enaki ali ne. V primeru, da so materiali popolnoma nezdružljivi, lahko izdelamo razne gibljive sklope. Kombinacij materialov je nešteto, saj se vsakodnevno pojavljajo nove kombinacije in različice obstoječih materialov.
Montažna brizgalna enota

Stroji za večkomponentno brizganje se od klasičnih strojev razlikujejo po tem, da imajo več brizgalnih enot ter druge naprave, ki omogočajo večkomponentni brizg.

Če nam stroji za večkomponentno brizganje niso dostopni ali so stroškovno nesprejemljivi, imamo možnost uporabiti alternativo, montažni komplet brizgalne enote. Gre za integriran brizgalni sistem, ki ga lahko uporabimo praktično na vseh strojih. Montažno brizgalno enoto montiramo neposredno na fiksni del orodja. Še posebej so primerne za manjše brizgalne mase, zato jih pogosteje uporabljamo pri nabrizgavanju sekundarnih komponent.

Za rešitev izziva naše stranke smo predlagali izdelavo enega orodja z dodatno brizgalno enoto integrirano na orodju, da smo lahko dobili večkomponentni izdelek.

V našem orodju se tako nahajata dva odmična vložka. Po brizganju prve komponente se prvi vložek odmakne in naredi prostor za drugi vložek, kateri se približa gravuri. Drugi vložek ustvari obliko za drugo komponento.

Takšna izvedba omogoča 2k tehnologijo z ohranjanjem skoraj enakih dimenzij orodja, ker orodje v bistvu ostaja enognezdno, predstavlja pa zahtevne konstrukcijske rešitve zaradi kompleksne kinematike mehanizma.

KORISTI NAŠE REŠITVE

KORISTI NAŠE REŠITVE

KORISTI NAŠE REŠITVE

 • Nižja začetna investicija, saj ni potrebe po izdelavi dveh orodij,
 • ni bila potrebna investicija v nov 2k brizgalni stroj,
 • krajši skupni čas izdelave,
 • sprostitev kapacitet, saj se celoten proces izvede na enem stroju,
 • nižji stroški, saj ni potrebe po manipulaciji z dvema izdelkoma,
 • nižji stroški faze skladiščenja.

Kontaktirajte nas

DAG d.o.o. Koper
Kampel 1k
6000 Koper - Capodistria

+386 (0)5 630 59 00

KONTAKTNI OBRAZEC